Unitati de stocare externe

 

Unitati de stocare externe

Unitati de stocare externe

Unitati de stocare externe se numesc acele device-uri care se conecteaza la laptop sau computer printr-un port USB si au capacitati foarte mari, mergand pana la 8 TB uzual, dar existand si unitati de stocare care au 20 TB! (evident ca si pretul e pe masura, ajungand pe la  8.000 lei!). Spre deosebire de rack-uri si docking station-uri, unde se utilizeaza hardurile interne ramase de la upgrade-uri sau chiar harduri noi, care nu mai „incap” in carcasa desktopului, acestea sunt sisteme de sine statatoare si nu se poate umbla in ele.

Unitatile de stocare externe se pot clasifica si ele in mai multe categorii, in functie de criteriile avute in vedere.

Un criteriu ar fi Tipul. Dupa acest criteriu, sunt unitati de stocare externe de tip hard disk (HDD) si unitati de stocare externe tip SSD (evident ca acestea sunt sensibil mai scumpe decat celelalte, mai ales cele care au capacitate de stocare comparabila cu a hardurilor, in jur de 2 TB, care costa aproximativ 3.800 lei).

Un alt criteriu ar fi Formatul. Dupa acest criteriu, sunt unitati de stocare externe de 2,5” si unitati de stocare externe de 3,5”, cu mentiunea ca acele unitati de stocare externe de tip SSD de care am vorbit mai sus sunt numai de format 2,5”. Unitati de stocare externe de tip hard disk – se numesc uzual hard disk-uri externe – de 3,5” se utilizeaza preponderent de utilizatorii de desktopuri, pentru ca sunt, evident, mai voluminoase si au alimentare separata, de la priza. In situatia in care aveti un laptop pe post de „desktop remplacement” sau pe perioada cand utilizati laptopul in mod stationar, pot fi utilizate fara probleme si aceste tipuri de hard disk-uri externe. Unitati de stocare externe de 2,5” utilizeaza indeosebi posesorii de laptopuri, pentru ca acestea se alimenteaza prin portul USB (mai nou USB 3.0 Type C), deci consuma foarte putin – si aici sunt cel mai indicate unitati de stocare externe de tip SSD pentru ca acestea au un consum foarte mic comparativ cu unitati de stocare externe de tip HDD. Evident ca aceste unitati de stocare externe de 2,5” pot fi utilizate fara nici o problema la sistemele desktop.

Al treilea criteriu de clasificare al acestor unitati de stocare externe este Conectarea. De fapt acest criteriu, in momentul actual, nu mai exista, pentru ca toate aceste unitati de stocare externe se conecteaza printr-un port USB, dar nu cu mult timp in urma hard disk-urile (HDD) externe se conectau prin intermediul Firewirw de 400 sau de 800, insa acesta este mai scump, in afara de faptul ca este si mai lent si mai pretentios.

Totusi, si aceasta categorie se mai poate imparti in trei subcategorii, dupa Tipul USB-ului: USB 2.0, USB 3.0 (3.1) si USB Type-C (USB 2.0 Type-C, USB 3.0 Type-C si USB 3.1 Type-C)

In urmatorul articol vom detalia putin cele spuse mai sus pentru a clarifica si mai mult criteriile de alegere a unei unitati de stocare externe, prin urmare va invit sa cititi si Unitati de stocare externe pentru laptop.

Daca aveti oarece probleme ori aveti nevoie de informatii din acest domeniu, vizitati-ne la Service – dupa ce sunati la  0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor sfatui, competent si profesionist. Daca locuiti in zona Crangasi, ne gasiti la adresa str. Vintila Mihailescu nr. 7, iar daca locuiti in zona Dristor, la adresa str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3.

Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (in formularul de mai jos) in care sa ne expuneti parerile dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care doriti sa mergem cu explicarea diferitilor termeni ori caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.

Pe curand!

 

 

Despre autor:
Lăsați un comentariu

Adresa de email nu va fi vizibila pe site. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

stergeTrimite