De cand lucrati pe laptop, fie ca ati fost nevoiti sa salvati ceva de pe internet, ori ati creat un document, ori ati editat un film, a trebuit sa folositi diverse fisiere. Iar toate aceste fisiere au avut, au, si vor avea in continuare extensii care sa le caracterizeze. Astfel ca, se poate ca pana acum sa va fi intalnit cu extensii de tipul: “.doc” (document), “.ppt” (power point), “.xls” (pentru excel), ori chiar si cu extensii mai putin uzuale precum: fisierele ndx, fisierele ph, ori cele spm. In orice caz, sunt mii si mii de extensii de fisiere. Iar extensiile se refera la acele terminatii care succeda denumirea fisierelor dupa punct (exemplu.ex). Acestea pot fi acronime ori simple prescurtari, insa in final, ele determina tipul de fisier. Ramane doar sa aflam ce tipuri de fisiere exista.
Explicatii:
- Daca la inceput nu era un numar foarte mare de tipuri de fisiere, in timp acest numar a crescut simtitor, si din ce in ce mai multe extensii incep sa apara in fiecare zi. Iar motivul pentru care aceste extensii exista, este faptul ca sistemele de operare au nevoie sa determine cu ce fel de fisiere lucreaza, pentru ca utilizatorii sa le poata deschide cu aplicatiile potrivite. Fisierele .doc, spre exemplu, ofera posibilitatea OS-ului sa indice un anumit program cu care sa poata fi deschise (Microsoft Office Word – spre exemplu).
- Cele mai des intalnite tipuri de fisiere sunt cele .pdf (portable documents), care sunt asociate cu Adobe Reader. Urmatoarele sunt cele .png (portable network graphic), care indica o imagine (majoriatea pozelor pe internet sunt png-uri). In rest, sunt cele .mpg (care sugereaza un fisier audio ori video), .wmv (care sunt folosite impreuna cu Windows Media Player).
- Tipurile de fisiere care sunt intalnite mai rar de catre utilizatorii obisnuiti sunt cele .zip (care indica o arhivare), .thm (referitoare la poze) ori .avi (pentru filme).
- Iar in final, ca advertisment, daca veti intalni vreodata vreun fisier pe care sa nu il puteti deschide, nu va panicati. De multe ori, se intampla ca pe laptop sa nu fie instalate indeajuns de multe aplicatii care sa poata deschida majoritatea tipurilor de fisiere. Cu toate acestea, in unele cazuri, un fisier ce nu poate fi deschis, poate indica un virus. Astfel ca trebuie sa va informati asupra acelui tip de fisier.