Despre necesitatea unei parole bune
Despre necesitatea unei parole bune sunt foarte multe de spus, insa majoritatea consideratiilor sunt cunoscute si arhicunoscute de majoritatea utilizatorilor de sisteme informatica, stationare sau portabile, si cu toate acestea, nimeni sau aproape nimeni nu le baga in seama!
Dar… ce este o parola? Plecand de la denumirea arhicunoscuta din limba engleza, password, ajungem lesne la raspuns: „Cuvant de trecere”. Deci este un cuvant (acceptia este aceea a unei combinatii de litere, cifre, semne speciale) care iti da permisiunea de a intra intr-un loc unde nu trebuie sa aiba acces toata lumea, care te autentifica pe diferite site-uri, pentru verificarea identitatii sau pentru aprobarea intrarii intr-o zona deosebita, inaccesibila publicului larg. Intrucat se obisnuieste ca la intrarea pe unele site-uri sa iti creezi un cont pentru a avea acces integral la informatii, e lesne de inteles ca este nevoie de foarte multe parole de acces care sa fie tinute minte (de ordinul zecilor, cel putin), si atunci, majoritatea oamenilor folosesc aceeasi parola pentru toate – desi stiu ca nu este indicat! – si asta nu ar fi nimic, folosesc insa aceeasi parola si pentru conturile personale cum ar fi cele de email sau cele de autentificare in internet banking sau cele de cumparaturi online.
O alta tendinta este cea de a forma parole care contin date de nastere, casatorie, sau numele persoanelor apropiate – mama, iubita, sotie, soacra 🙂 – sau chiar numele soricarului de acasa! La fel de gresit! Cineva care traieste in apropierea ta poate oricand, daca interesele personale o cer – avansare, iubita etc – sa intre pe emailuri sau pe alte conturi ale tale pentru a culege informatii confidentiale cu ajutorul carora sa obtina avantaje, ori materiale ori in natura!
O alta categorie de utilizatori considera ca au o parola „tare” daca aceasta este formata din diverse cuvinte care au o oarecare semnificatie / importanta pentru el. Nu este nici aceasta o idee foarte buna pentru ca exista programe care compara parola cu toate cuvintele din dictionar si o depisteaza astfel destul de repede.
O parola ceva mai buna este considerata cea care contine si litere dar si cifre. Chiar daca este ceva mai buna, nu este ceea ce se cheama o parola „strong”. Exista softuri care fac combinatii dintre toate literele alfabetului si cele zece cifre, luate cate „n” si o gasesc destul de repede. Acest „n” este foarte important, el reprezinta numarul de caractere al parolei, si cu cat este mai mare, cu atat va dura mai mult procesarea pentru depistarea ei! Pentru exemoplificare, o parola de 14 caractere (cifre, litere, semne speciale – #,@,&) este „sparta” intr-un an, iar una de trei itr-o secunda! Deci o parola mai mare de 8 caractere ofera o siguranta rezonabila, cu conditia sa o schimbati la fiecare 4-5 luni.
Daca vreti sa stiti cum se poate constitui o parola „trasnet”, usor de memorat si care, cu mici modificari, poate fi folosita pe nenumarate site-uri, cititi si urmatorul articol: Cum sa fac o parola excelenta.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!