Solutii externe de stocare a datelor
Solutii externe de stocare a datelor, in afara de cele prezentate anterior, care puneau accent pe utilizarea hard disk-urilor interne rezultate in urma upgrade-urilor la laptopuri sau sisteme dektop, sunt mai multe, dar cele mai folosite pana acum sunt hard disk-urile externe.
Fata de solutiile prezentate in articolele precedente, acestea au avantajul de a avea o mult mai mare capacitate de stocare, ele fiind „veritabilele” hard disk-uri „la purtator”!
Orice utilizator de computer stie ca, desi la inceput parea a fi imens, in timp, hardul din sistemul de calcul devine prea mic, mult prea mic pentru a acoperi nevoile din ce in ce mai mari de spatiu de stocare. Cam in toate categoriile de utilizatori se manifesta acest fenomen, de „micsorare a hardului”. Cei care lucreaza pe laptop se lovesc de lipsa spatiului din cauza aparitiei de noi programe si aplicatii din ce in ce mai mari si mai consumatoare de spatiu, care, la randul lor, creeaza fisiere – atat temporare cat si finale – de dimensiuni din ce in ce mai mari, ba mai mult, cresc si necesitatile de viteza, cele de memorie si… chiar cele de ventilatie! Chiar si la utilizatorii de sisteme desktop se lovesc de aceste probleme, chiar daca spatiul intern este mai mare si se pot suplimenta hardurile, pentru ca si acolo este o limita, nu se pot pune, in general, mai mult de patru hard disk-uri pentru ca, in afara de lipsa sloturilor libere si a cablurilor de alimentare, mai apare si necesitatea de a schimba sursa de alimentare, de a suplimenta ventilatoarele sau chiar de schimba carcasa! Pentru a evita astfel de complicatii, s-au „inventat” hard disk-urile externe. Ele nu incalzesc interiorul sistemului, nu ocupa din spatiul intern, nu se alimenteaza din sursa sistemului si… pot fi si mutate, foarte usor, intr-o alta locatie sau atasate la un alt sistem de calcul.
Problema stringenta a fost in cazul laptopurilor, mai ales din necesitatea de a mari viteza (hardul fiind cel mai incet din lantul HDD – memorie RAM – procesor) si s-a rezolvat excelent prin aparitia SSD-urilor. Mai ramanea de vazut cum se va rezolva problema spatiului – SSD-urile sunt foarte mici comparativ cu hard disk-urile – si aici au intrat in rol hard disk-urile externe. S-a inlocuit vechiul hard cu un SSD (pentru sistemul de operare si aplicatiile frecvent utilizate) iar hardul vechi (sau hardurile) au fost folosite in continuare – dupa cum am arata in articolele precedente – cu ajutorul rack-urilor sau a doking station-urilor – iar pentru o capacitate foarte mare de stocare, hard disk-urile externe. Acestea au toate avantajele celorlalte metode amintite si doua in plus: capacitate foarte mare – 4-8 TB – si portabilitatea. Mai trebuie facuta o remarca: cele pentru laptop trebuie sa se poata alimenta prin portul USB al laptopului, deci sa aiba un consum foarte mic, pentru a nu micsora semnificativ autonomia acestuia.
In urmatorul articol vom vedea mai multe detalii despre Unitati de stocare externe.
Daca aveti oarece probleme ori aveti nevoie de informatii din acest domeniu, vizitati-ne la Service – dupa ce sunati la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor sfatui, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (in formularul de mai jos) in care sa ne expuneti parerile dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care doriti sa mergem cu explicarea diferitilor termeni ori caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!