Criterii de selectare a sursei potrivite pentru computer
Criterii de selectare a sursei potrivite pentru computer sunt destul de multe, insa nu toate prezinta interes pentru utilizatorul obisnuit, care are nevoie de o sursa buna, potrivita nevoilor sale, care, in cele din urma, sa fie cat mai ieftina! De fapt, realitatea este ca… cel din urma criteriu este cel dintai! Deci:
- Este primul criteriu, in sensul in care dispunem de o sursa „fixa” de bani, pe care nu o putem depasi, in acelasi timp considerand ca trebuie, obligatoriu, sa achizitionam o sursa acum, nu peste o luna, cand bugetul poate fi, eventual, majorat. Aici e usor: numaram banii si stim in care categorie de surse trebuie sa cautam sursa care ne trebuie – una buna sau una si mai buna, un brand, eventual! – cu alte cuvinte, in gama de surse bune dar produse de firme nu foarte cunoascute, sau in gama brand-urilor, unde aceeasi sursa este mai scumpa, cateodata destul de mult, pentru ca are un „nume”! Nu este recomandabil sa achizitionati o sursa „la mana a doua” decat daca aveti un prieten la un service, pentru a fi siguri ca nu este foarte veche, ca livreaza tensiunile in domeniul corect si ca, in cazul nefericit ca „pica” totusi, beneficiati de un minim de garantie si de o reparatie corespunzatoare si la un pret redus. Daca nu aveti inca un astfel de prieten, vi-l puteti face foarte repede: veniti la noi, la Service, si veti gasi, cu siguranta, nu numai sursa potrivita ci si prietenul pe care il veti cunoaste la nevoie!
- Este primul criteriu tehnic de care trebuie sa tineti seama. Daca veti achizitiona o sursa de inlocuire – cazul cel mai frecvent, sursele cumparate „la pachet” cu carcasele obisnuiesc sa faca acest lucru, adica sa se strice cand ti-e lumea mai draga – atunci problema se simplifica mult, e suficient sa va uitati pe eticheta sursei vechi si sa vedeti ce putere are. Daca bugetul va permite, eventual puteti cumpara una putin mai mare, pentru a avea si o rezerva de putere in cazul in care veti dori sa mai suplimentati cu ceva configuratia computerului: cu inca un hard disk, cu un BR-ROM sau DVD-ROM, o placa video mai performanta etc. Este ceva mai complicat daca este vorba de un computer nou, pentru ca in acest caz va trebui sa faceti mai intai inventarul tutror componentelor si subansamblelor care urmeaza afi alimentate din aceasta sursa, sa vedeti consumul fiecareia si apoi sa determinati consumul total necesar a fi suportat de ea.
Daca nu puteti determina puterea consumata de unele dintre componente, cautati pe Google denumirea componentei respective, urmata de literele „TDP” (Thermal Design Power). Exemplu: ai o placa grafica nVidia GeForce GTX 980, tastezi pentru cautare pe Google „nVidia GeForce GTX 980 tdp” (vezi foto) si pe prima pozitie va fi link-ul catre specificatii, iar la sfarsitul lor vei gasi atat puterea consumata de placa si, in plus, recomandarea furnizorului referitoare la sursa optima (vezi foto).
Continuam cu Alte criterii de alegere a sursei potrivite.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!