Alimentarea device-urilor mobile
Alimentarea device-urilor mobile este o mare problema pentru toti utilizatorii acestui tip de aparate si nu numai… pentru ca de aceasta depinde autonomia respectivelor gadget-uri. Astfel, modul in care reusim sa ii prelungim viata sau sa imbunatatim performantele este deosebit de important, in acelas timp fiind si singura posibilitate de interventie pentru rezolvarea acestei probleme.
Situatia a aparut din cauza discrepantei enorme intre evolutia echipamentelor (display-uri mari, procesoare puternice…) si dezvoltarea sistemelor de alimentare, respectiv a bateriilor de acumulatoare. In fapt performanta exista dar limitarea este impusa de raporturile performanta/greutate/dimensiune! Compromisul intre aceste trei caracteristici a impus pe piata bateriile Li-Ion, acestea fiind cele mai utilizate – in afara produselor Apple, care utilizeaza bateriile de acumulatori Li-Po – desi nu sunt, totusi, cea mai buna si eficienta tehnologie.
Pentru a intelege corect ce trebuie sa facem pentru a prelungi viata acestora, trebuie sa vedem, mai intai, cum functioneaza o baterie de acumulatori pentru alimentarea device-urilor mobile. Principiul este aproximativ simplu: ionii de litiu migreaza de pe electrodul negativ pe electrodul pozitiv in timpul functionarii device-ului si invers in perioada incarcarii acumulatorului. Bateriile Li-Po (Litiu-Polimer) utilizate de produsele Apple difera de Li-Ion prin faptul ca litiul este inglobat intr-un polimer si sunt mai bune pentru ca au o autonomie mai mare si sunt si mai subtiri, dar prezinta dezavantajul major ca nu mai pot fi re-incarcate la maximum daca se ajunge la descarcare completa. Pentru laptopuri, unde necesitatile de alimentare sunt cu mult mai mari, se foloseste un set de mai multi acumulatori (numiti „celule”) care poarta numele de „baterie de acumulatori” (a nu se confunda cu bateria pentru alimentarea aparatelor electrice mici: lanterne, aparate de radio portabile etc.). Cu cat numarul de celule este mai mare, cu atat creste si puterea furnizata, adica autonomia, dar cresc proportional si timpul de re-incarcare, greutatea si… pretul!
Atentie! Viata si performantele furnizate utilizatorului sunt afectate si de modul in care a fost depozitata, de la iesirea din fabrica si pana la introducerea in aparatul de utilizare; cu alte cuvinte ea se depreciaza chiar daca este noua, neutilizata si sigilata, dar care a fost pastrata in conditii improprii. O depozitare corecta presupune o pastrare intr-un loc la maximum 25o C si incarcata la 35- 40% din capacitate. Daca nu o folosim, bateria de acumulatori eeeete indicat a fi pastrata in frigider, dar in nici un caz in congelator, pentru ca acolo temperaturile sunt negative. Spre exemplu, o baterie tinuta la 0o C se deterioreaza cu 2%/an daca este incarcata 40% si 6%/an daca este incarcata 100% iar la 25oC cu 4%/an incarcata 40% si cu 20%/an incarcata 100%.
Chiar daca actualmente exista o mare diferenta intre cresterea performantelor echipamentelor electronice mobile si dezvoltarea tehnologiilor pentru alimentarea device-urilor mobile, progresul exista si este promitator, Lawrence Berkeley National Laboratory din California si Universitatea Northwestern reusind, pe cai diferite, sa mareasca de 8 – 10 ori capacitatea unei baterii Li-Ion.
Daca aveti probleme de acest gen sau orice alte probleme, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist, iar daca este necesar va vor curata si laptopul sau computerul de „intrusi” nedoriti.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Spor in toate, tuturor!