Alte categorii de virusi
Dupa cum am spus in articolul precedent, vom vorbi despre o alte doua categorii de virusi, cei clasificati dupa modul in care se activeaza, si despre virusii „speciali”, care nu fac parte din nici o categorie din cele mentionate anterior.
- Primii din categoria celor care se activeaza dupa anumite criterii sunt… cei care nu au nici un criteriu! Cum ajung in computer, ei isi fac treaba, infecteaza si gata! Acestia sunt virusii simpli.
- Urmatorii sunt cei care se lanseaza de fiecare data cand se porneste un anumit program. Se mai numeste „logic bomb” – bomba logica;
- Cei care verifica data si, eventual, ora, si pornesc atacul in momentul cand se ajunge la valoarea preselectata se numesc „time bomb” – bomba cu ceas. In restul timpului, stau cuminti si nici nu stii ca-i ai in computer;
- Mai sunt virusi care urmaresc existenta unei anumite conditii sau eveniment pentru a se lansa, acestia fiind foarte diversi, pentru ca si imaginatia omului este foarte diversa.
In afara de virusii de care am vorbit pana acum, mai exista o categorie a celor „ne-categorisiti”, care nu se incadreaza in nici o grupa, avand caracteristici cu totul deosebite de toti ceilalti. Iata cativa dintre ei:
- Backdoor. Virusul „Usa din spate” deschide, dupa cum spune si numele, o intrare disimulata atat de bine incat utilizatorul nu observa cum ii sunt sustrase informatiile din siste, nu numai cele generale ci si cele personale, cum ar fi nume de utilizator (Username), parole (Password), conturi, serii de carti de credit. Aici putem remarca si un roman care a facut un foarte „bun” virus numit „Subseven”.
- Keylloger. Este un mod diferit de a spiona si a culege informatii de pe computerele victimelor. Keylogger memoreaza toata activitatea care se desfasoara pe tastatura si chiar fac unele capturi de ecran cand este nevoie, le stocheaza, iar periodic transmit toate datele (parole, conturi, carduri etc.) atacatorului.
- Port scanning. Acesta verifica toate 65.535 de porturi ale computerului si cand gaseste unul potrivit, ataca si preia controlul computerului sau laptopului.
- Sniffing. Acesta „lucreaza” in retea, iar atacatorul trebuie sa faca parte din aceeasi retea pentru a putea prelua datele „extrase” din computerele vecine.
In final, trebuie sa mentionam si alti doi virusi care nu se incadreaza in nici o categorie, nici macar in cea a „ne-categorisitilor”, pentru ca fac altceva decat ceilalti: blocheaza computerele!
DoS – se manifesta prin trimiterea catre serverele care gazduiesc site-uri, a mii de cereri de acces, simultan, ceea ce duce la blocarea serverelor.
Buffer Overflow – trimite siruri de date foarte foarte lungi, astfel incat lungimea lor sa fie mai mare decat poate procesorul sa primeasca si, astfel, il blocheaza.
Aici se termina seria de articole despre virusi, dar sa stiti ca nu sunt singurele modalitati de atac asupra computerelor. Daca va intereseaza sa obtineti informatii in plus despre aceasta tema, cititi si urmatorul articol: Alte forme de atacuri informatice.
Daca aveti probleme de acest gen sau orice alte probleme, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist, iar daca este necesar va vor curata si laptopul sau computerul de „intrusi” nedoriti.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Numai de bine!