Alte opt avantaje ale SSD-ului
Alte opt avantaje ale SSD-ului sunt: rezistenta la socuri, consumul mic de energie electrica, lipsa zgomotului si vibratiilor, in timpul functionarii, lipsa operatiei de defragmentare, dimensiunile reduse, fiabilitatea ridicata, temperatura de functionare mai mare ca a HDD-ului si greutatea redusa, mult mai mica decat a hard disk-urilor.
Deci:
- Rezistenta la socuri. Intrucat nu are componente in miscare, este logic ca nu va avea prea mult de suferit in cazul accidentelor care le „zdruncina”, oricum, nu mai mult decat orice circuit electronic supus socurilor.
- Consumul redus de energie electrica. La hard disk-uri, consumul este relativ mare datorita faptului ca au motorase pentru rotirea platanelor si pentru deplasarea capurilor de scriere / citire. La SSD, nu exista, deci e normal ca si consumul sa fie mult sub cel al hard disk-urilor.
- Zgomote si vibratii. Tot din considerentele de mai sus, adica lipsa componentelor in miscare, NU exista nici zgomote si nici vibratii, este liniste adanca sub carcasa SSD-urilor!
- NU este nevoie de nici o defragmentare pentru ca, datorita principiului complet diferit, nu este nevoie sa se „lipeasca” fragmentele de fisiere pentru ca nu exista nici un cap care sa „alerge” si sa citeasca zecile de „bucatele” in care este scris un fisier.
- Fiind bazat pe memorii, poate fi foarte subtire, volumul in care il vedem fiind dictat de HDD-uri, pe care trebuie sa le inlocuiasca, mai ales in laptopuri.
- Se masoara prin „Media Timpului de Buna Functionare” sau, in limba engleza, „Mean Time Between Failures” – MTBF – care este mai mare decat in cazul HDD-urilor. Indicatorul se refera la timpul dintre doua defectiuni.
- Temperatura de functionare. Temperatura maxima la care functioneaza normal un dispozitiv de stocare este mai mare la SSD (70 grade Celsius) decat la HDD (60 grade Celsius).
- Intrucat SSD-ul este, in fapt, o placuta cu memorii, fata de HDD, care are si motoras, discuri (mai multe), lagare, capuri (mai multe) de citire si scriere si multe altele, este clar ca un SSD va fi mult mai usor decat un HDD.
Desi titlul articolului – Alte opt avantaje ale SSD-ului – indica directia discutiei, despre avantaje, nu putem incheia fara sa mentionam si cateva dezavantaje, mai ales ca nu sunt multe, doar doua. Primul, evident ca il stie oricine, pretul, tinde sa aiba o mai mica importanta intrucat a inceput sa scada, odata cu aparitia SSD-urilor de mare capacitate (500 GB, 1 TB sau 2 TB). Celalalt, recuperarea foarte dificila a datelor (in anumite conditii chiar deloc), este si el usor indepartat prin utilizarea „cloud” pentru stocarea datelor importante sau care trebuie accesate din locatii si cu device-uri diferite.
Daca aveti oarece probleme ori aveti nevoie de informatii din acest domeniu, vizitati-ne la Service – dupa ce sunati la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor sfatui, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (in formularul de mai jos) in care sa ne expuneti parerile dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care doriti sa mergem cu explicarea diferitilor termeni ori caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!