Ce este si ce face un SSD
Ce este si ce face un SSD este o intrebare legitima a aoricarui utilizator „normal”, care nu are cunostinte de informatica aplicata, care nici nu-l intereseaza acest domeniu, dar, atunci cand trebuie sa scoata cam muti bani din buzunar pentru un upgrade de laptop sau chiar desktop, vrea sa stie pentru ce! Asa stand lucrurile, vom incerca sa raspundem intrebarii din titlu intr-un mod care sa fie accesibil oricarui „lucrator cu computerul” si care sa-l convinga de necesitatea de a schimba HDD-ul cu un SSD, chiar daca, pentru asta, va trebui sa scoata din buzunar o suma destul de “voluminoasa”, ba mai mult, nici sa nu-i para rau dupa ea! 🙂
Ce este si ce face un SSD? Sa vorbim mai intai despre „este”. SSD-ul – pre numele lui intreg „Solid State Drive” (sau Solid State Disk (!), desi nu are in componenta sa nici un disc si nici un motor care sa il roteasca) – este un dispozitiv de stocare (ca si HDD-ul) care utilizeaza pentru aceasta niste circuite integrate asamblate sub forma de memorii si care au interfete compatibile cu intrarile / iesirile „traditionale” (I/O), astfel ele putand inlocui foarte simplu clasicele hard disk-uri (HDD). Este adevarat ca aceste dispozitive excelente de stocare inca sunt de aproximativ 4 ori mai scumpe decat hard disk-urile, dar merita, viteza lor fiind mult mai mare decat de 4 ori… ea tinde spre de 10 ori mai mare!
Incepand cu variantele construite dupa 2015, solutia utilizata este cea a memoriilor MLC NAND, adica memorii flash non-volatile, care pastreaza informatiile chiar daca se intrerupe alimentarea cu energie electric. In cazurile deosebite in care este nevoie de vieza mare dar nu neaparat si de pastrarea datelor, acestea pot fi construite pe baza memoriilor cu acces aleatoriu (RAM), eventual, pentru a mentine pe perioade scurte informatiile, chiar daca alimentarea principala este intrerupta, se pot utiliza dispozitive de alimentare cu baterii.
Trebuie mentionat ca exista si o a treia categorie de dispozitive de stocare, SSHD-urile, adica dispozitivele hibride, care combina avantajele celorlalte doua categorii, adica marea capacitate de inregistrare a HDD-urilor cu viteza extraordinara a SSD-urilor, in aceeasi carcasa; este, in fapt, un HDD cu un cache SSD pentru a instala sistemul de operare.
Daca cele de mai sus nu v-au convins, in urmatorul articol vom incepe prin a va infatisa zece din avantajele principale pe care le au SSD-urile fata de HDD-uri, dupa care, sigur, veti cumpara unul, preferabil de la noi, PC Laptop, unde vati gasi, in afara de preturi excelente, si posibilitatea de a le monta, profesionistii nostri fiind de prim rang!
Daca aveti oarece probleme ori aveti nevoie de informatii din acest domeniu, vizitati-ne la Service – dupa ce sunati la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor sfatui, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (in formularul de mai jos) in care sa ne expuneti parerile dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care doriti sa mergem cu explicarea diferitilor termeni ori caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!