Cum se repara cipul video
Defectiunile laptopului sunt de multe feluri, dar majoritatea lor sun tpuse pe seama placii de baza, pentru ca este mult mai usor sa schimbi o placa de baza decat sa o repari, ori pe ea ori subansamblele care sunt atasate ei. Printre defectiunile frecvent puse pe seama placii de baza este si si lipsa imaginii pe display. Dar de ce nu ar putea fi de vina si stricarea cipului video, adica pur si simplu dezlipirea lui de pe placa de baza datorita incalzirii puternice sau a lipiturilor defecte, lucru care poate fi remediat cu un cost mult mai mic decat schimbarea placii de baza! Este la fel de corect ca operatiunea este foarte complicata, necesita consum foarte mare de timp si o pregatire profesionala temeinica a celui care repara defectiunea, siu in plus, o dotare tehnica de varf pe are trebuie sa o aiba Service-ul in cauza.
Repararea unui cip video de laptop se face prin operatiunea care se numeste BGA Rework (Reballing), mai simplu spus relipirea cipului video de placa de baza. Conectarea cipului este de tip BGA (Ball Grind Area), adica este lipit de placa de baza prin intermediul unei “arii” de bilute de cositor. Defectarea apare datorita supraincalzirii placii de baza si deci si a cipului video, ori datorita unui defect de proiectare (racire insuficienta) care ce duce la separarea uneia sau mai multor “bilute” de cipul insusi sau de placa pe care este lipit. Repararea cipului consta in parcurgerea a cinci etape importante, daca este facuta de o firma corespunzatoare, in care lucreaza profesionisti si in care se respecta standardul de calitate ISO 9001 .
- Scoaterea placii de baza din laptop, pentru a nu incalzi celelalte componente;
- Desprinderea cipului video de pe placa de baza. Aceasta se realizeaza in doua feluri:
- Reflow – incalzirea cipului pana cand se topesc bilele de cositor, urmata apoi de o racire a lui;
- Reballing – extragerea cipului de pe placa de baza, lucrand cu o statie de lucru cu infrarosu, care are posibilitatea urmaririi unui grafic de temperatura, conform cu specificatiile producatorului pentru aceasta operatie si conform si cu standardele de calitate ROHS;
- Curatarea bilutelor, si de pe cip si de pe placa de baza, folosind aceeasi statie de lucru profesionala, cu Dark Infrared.
- Refacerea bilutelor de cositor si apoi lipirea lor pe cip.
- Relipirea cipului pe placa de baza, folosind aceeasi tehnica de la Reflow si in acelasi timp efectuand si o aliniere optica a cipului pe placa de baza.
Aceasta reparatie nefiind una simpla si ieftina, lucrarile de mai sus ridicand costul la nivelul a 100 €, trebuie sa solicitam sa se ofere o garantie suficient de mare pentru manopera si sa ne interesam daca firma suporta costurile de transport si chiar inlocuirea pieselor care este posibil sa se defecteze in urma unei manopere neprofesionale, in perioada termenului de garantie.
Daca aveti întrebări, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
In orice caz, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim numai de bine!