Despre protectiile optionale ale surselor de computer
Despre protectiile optionale ale surselor de computer se poate spune ca, desi nu sunt reglementate prin standarde, prezinta o mare importanta pentru exploatarea in bune conditii si deplina siguranta – atat pentru ea insesi cat si pentru consumatorii alimentati de ea – si ca se gasesc inglobate, in majoritatea cazurilor, la sursele foarte bune si de top.
O sursa „completa” poate semnaliza buna functionare (PG) si au multe protectii: la supratensiune (OVP), la subtensiune (ULP), la supracurent (OCP), scurtcircuit (SCP), la depasirea puterii (OPP / OLP), supratemperatura (OTP), la conectare inversa etc.
Power Good (PG). Verifica daca sursa este gata de functionare continua si da un semnal care este folosit si de…
Protectia la subtensiune (UVP), care opreste sursa daca tensiunea de iesire nu este corespunzatoare sub aspectul nivelului, adica daca este mai mica decat este necesar si prestabilit.
Protectia la supratensiune (OVP). Este realizata cu acelasi circuit cu protectia de subtensiune, despre ea am discutat in articolul precedent.
Protectia la supracurent (OCP). Face parte tot din categoria protectiilor obligatorii, reglementata si de standardul IEC 60950-1, care stabileste ca nici o linie nu poate transporta mai mult de 20A.
Protectia la scurtcircuit este prima aparuta in domeniul protectiei surselor si este foarte usor de realizat prin intermediul a doua tranzistoare (pentru ca o siguranta fuzibila este foarte lenta si este posibila distrugerea circuitelor electronice inainte de arderea ei).
Protectia la depasirea puterii, sau la suprasarcina (OPP / OLP). Opreste sursa daca se solicita de la sursa o putere mai mare decat nivelul prestabilit si se obtine cu ajutorul unui controler Pulse Width Modulation (PWM) care urmareste curentul total livrat si daca acesta creste peste valoarea stabilita, opreste sursa.
Protectia la supratemperatura (OTP). Daca temperatura in interiorul sursei creste prea mult, pur si simplu se opreste sursa. Este folosit un senzor NTC, iar nivelul la care actioneaza este stabilit de catre producatorul acestuia. Este posibil, de asemenea, sa fie doi senzori pentru temperatura, cealalta fiind folosita pentru controlul ventilatorului.
Protectia prin limitarea curentului la pornire (inrush current). La pornire, sursa trage de la retea un curent deosebit de mare (20 A – 60 A) acesta fiind limitat prin termistoare cu coeficient negativ (NTC). Este foarte importanta intrucat condensatorii si bobinele de pe circuitele de intrare ale sursei au o impedanta foarte mica si se pot foarte usor distruge. Dezavantajul este ca, dupa o anclansare, termistorul trebue lasat sa se raceasca, deci re-pornirea sursei se va putea face dupa 1 – 2 minute.
Operare fara sarcina (NLO – No Load Operation) nu este chiar o protectie cat o cerinta, aceea de a putea lucra corespunzator chiar in lipsa sarcinii, iar in standby trebuie sa aiba un consum redus.
Protectia clamp. Asigura un curent mare pentru un timp foarte scurt, dar repetitiv, limitand tensiunea la un nivel dinainte stabilit (vezi foto).
Este foarte utila pentru ca protejeaza circuitele care functioneaza la tensiuni mici.
Protectia crowbar. Daca ensiunea de iesire creste si exista pericolul distrugerii subamsamblului alimentat, scurtcircuiteaza iesirea, utilizand un tiristor in serie cu o siguranta ultrarapida (vezi foto). Se mai numeste Silicon Controlled Rectifier (SCR) si nu revine automat la functionarea normala dupa ce dispare supratensiune.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!