Incalzirea laptopului si supraincalzirea cauzeaza defectarea componentelor si aparatia a noi problema legate de laptop. Prin incalzirea excesiva a laptopului, unitatile periferice pot fi afectate in mod direct.
O incalzire excesiva decat temperatura de baza a laptopului poate duce la defectiunea hard disk-ului, aceasta partea electronica fiind partea eletronica care stocheaza toate informatiile din sistem si care de cele mai multe ori sunt valoroase.
Simptomele principale ale supraincalzirii sunt:
– laptopul se inchide singur dupa 15-30 minute de utilizare
– laptopul se inchide la pornirea unui film sau a unei aplicatii
– laptopul prezinta degradarea sau topirea carcasei
– laptopul prezinta temperatura excesiva a procesorului (laptopul devine tot mai fierbinte)
– laptopul nu mai functioneaza in parametrii normali, sistemul de operare se blocheaza periodic sau definitiv
In foarte multe dintre cazuri, principalul motiv pentru care apar probleme cu laptopul tau este supraincalzirea, iar piesa cea mai importanta intr-un astfel de caz este radiatorul. Daca in interiorul laptopului tau creste temperatura prea mult, asta poate duce la tot felul de defectiuni misterioase. Si poti fi sigur de asta, mai ales in cazul in care cooler-ul (ventilatorul) este plin de praf, iar radiatorul nu mai poate face fata.
De obicei, calculatoarele (PC-ul) nu sunt la fel de des afectate de aceasta problema, deoarece ventilatoarele fac ca mai mult aer sa circule usor si repede prin carcasa. Dealtfel, calculatoarele detin avantajul de a avea coolere mai mari, iar in unele cazuri sursa (de curent) sau placa video pot avea coolerele lor, spre deosebire de laptopuri care au doar unul sau doua ventilatoare mici.
Cea mai usoarea metoda prin care poti rezolva sau chiar previne aparitia problemelor cauzate de supraincalzire, este curatarea cooler-ului de praf si a radiatorului folosind un aspirator sau un aparat ce -poate sufla aer sub presiune, o data la 40-50 de zile.
Daca praful s-a adunat deja in interiorul radiatorului, atunci intervine alta situatie iar simpla folosire a unui aspirator nu va rezolva problema. Intr-un astfel de caz, veti fi nevoit sa scoateti radiatorul si sa il curatati complet (ceea ce nu este indicat daca nu aveti cunostintele si experienta necesara), de aceea, pentru remedierea problemei si evitarea unor surprize neplacute, va sfatuim sa veniti cu laptopul la o curatare complexa a sistemului de racire la numerele de telefon 0721 049 875 / 0763 644 629. In interiorul unui laptop sunt foarte multe componente fragile si mult mai putin spatiu decat in cazul unui calculator, asa ca reparatiile pe cont propriu pot conduce uneori la greseli costisitoare sau chiar problme mult mai serioase decat supraincalzirea.
Cea mai buna metoda prin care puteti evita supraincalzirea laptolui este prin a utiliza un suport de racire care sa permita si mentina laptopul la o anumita intaltime pentru o ventilare corecta.
Costul unui suport de racire dotat cu cooler exterior este de circa 25-200 ron si poate fi achizionat din orice magazin IT.
Suportul de racire prelungeste rata de functionare a laptopului, ajuta la mentinerea temperaturii insa nu va scapa si de supraincalzire ! Atunci cand laptopul a acumulat suficient praf, singura solutie este doar o curatare complexa.