Incarcarea corecta a bateriei de acumulatori
Desi au trecut peste 40 de ani de la aparitia pe piata, bateriile Li-Ion inca mai pot fi imbunatatite, chiar in prezent experimentandu-se diferite combinatii de materiale noi sau substante chimice. Au aparut chiar materiale revolutionare, cum ar fi nanotuburile de carbon, care se asteapta sa mareasca densitatea energetica si longevitatea la un nivel deosebit de ridicat, mult peste cele atinse de bateriile actuale Li-Ion. Un singur lucru va ramane neschimbat: ele vor trebui, periodic, reincarcate iar aceasta operatie se poate face si ea in mai multe feluri, unele mai benefice, iar altele mai putin benefice.
Elementul cel mai important al acestei operatii uzuale – la care majoritatea utilizatorilor nu se gandesc pentru ca… nu cunosc nimic despre asta(!) – este curentul de incarcare. In practica, fiecare utilizator conecteaza incarcatorul la priza si la laptop si… gata! Si este corect asa, in masura in care incarcatorul este cel primit odata cu laptopul, la cumpararea acestuia. Din nefericire sunt multe cazuri in care acesta este schimbat cu unul „universal” sau cu un altul de alt tip, care, bineinteles nu mai are caracteristicile celui original, chiar daca tensiunea de alimentare corespunde. Ba chiar unii se bucura: „ce bun este incarcatorul asta, incarca mai repede bateria”! Da, dar cu ce pret? O sa aflati imediat.
In imaginea alaturata se poate observa influenta curentului de incarcare asupra duratei de viata a bateriei (numarului de cicluri de incarcare – descarcare). Un curent de incarcare mare, care permite o incarcare intr-un timp foarte scurt (cazul cu incarcatorul „bun”), scurteaza enorm durata de viata a bateriei, aproape la jumatate, dupa cum se poate constata. De asemenea, incarcarea cu un curent mai mare duce la incalzirea excesiva a acumulatorului, ceea ce dauneaza foarte mult duratei de viata. In plus, trebuie sa mai stiti ca incarcatoarele pentru acumulatorii cu litiu sunt de o constructie mai speciala, avand incorporata si functia de egalizare. Supraincarcarea acumulatorilor pe baza de litiu ori incarcarea lor fara un control al egalizarii pot face posibila supraincalzirea puternica, avand ca urmare incendiu sau chiar explozie.
Deci regula de baza este: Schimbati incarcatorul doar cu unul de acelasi tip!. In nici un caz nu folositi un incarcator „universal” in cazul bateriilor de acumulatori Li-Ion.
Va asteptam, daca aveti alte întrebări despre orice problema, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!