Intretinerea corecta a bateriei laptopului
In primul rand trebuie stiut ca niciodata nu se lasa bateria sa se descarce complet; acest lucru forteaza bateria si poate contribui la deteriorarea ei sau macar la diminuarea capacitatii maxime de incarcare – este cazul bateriilor Li-Po (Litiu-Polimer), care se gasesc la majoritatea produselor Apple, atat laptopuri cat si smartphonuri. Recomandarea ferma este de a se descarca maximum pana la 20-30% si reincarcarea cat mai frecventa, de cate ori este posibil.
Bateria de acumulatori din laptop are un senzor care arata in permanenta gradul de incarcare a ei, senzor care, in timp, se decalibreaza, astfel incat „uita” care este capacitatea maxima de incarcare si considera ca o valoare reala de 85% este cea maxima si laptopul indica 100%, iar la descarcare laptopul va indica 20% cand in realitatea mai sunt 5%! Si atunci o sa aveti surpriza ca laptopul sa se inchida, inainte de a va fi salvat munca, desi mai avea 15% baterie! Ce este de facut? In mod normal, dupa aproximativ 30 de cicluri de incarcari normale, trebuie facuta o descarcare completa urmata de o incarcare completa. Sau se poate face o calibrare:
- Se incarca bateria complet. Pentru aceasta nu este necesar sa se opreasca laptopul, se poate lucra normal cu el;
- Cu laptopul cuplat la priza, se pastreaza bateria incarcata 100%, timp in care, de asemenea, se poate lucra la el;
- Se configureaza din Control Panel / Power Options ca laptopul sa intre in hibernare cand ajunge bateria sa se descarce pana la 3%, apoi se lasa laptopul deschis pana se descarca bateria si intra singur in hibernare. In acest timp, de asemenea, se poate lucra lal el;
- Dupa ce intra in hibernare se lasa in aceasta stare minimum 5 ore, dupa care se conecteaza alimentatorul si se incarca complet, pana la 100%.
O alta regula de care trebuie sa tinem seama pentru o utilizare / intretinere corecta a bateriei laptopului este aceea de a scoate bateria, daca nu folosim laptopul o perioada mai indelungata de timp, dupa ce, in prealabil am descarcat-o pana la 40% din capacitate, si de o pastra intr-un loc racoros, preferabil intre zero si 10 grade. Locul ideal ar fi in frigider, dar trebuie luate masuri de a izola foarte bine intrucat trebuie sa fie ferita de umiditate.
In final, cu toate precautiile si utilizarea rationala, „ca la carte”, daca nu dupa unul sau doi ani, dupa trei sau patru tot va trebui sa o inlocuim, asa incat, daca laptopul este vechi si exista pericolul sa nu mai gasim tipul de baterie necesar, putem cumpara una noua si sa o stocam dupa regulile de mai sus. Atentie la data fabricatiei acumulatorilor! Nu trebuie in nici un caz sa fie mai vechi de 2 ani.
Un ultim sfat: folositi utilitarul gratuit BatteryCare. Acesta tine evidenta incarcarilor si ne poate anunta cand se ajunge la 30, afiseaza si temperaturile procesorului si hard disk-ului si poate opri serviciile Windows consumatoare de energie (Windows Search, Super Fetch, Aero sau ReadyBoost) pana la conectarea laptopului la priza.
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular!
Va asteptam cu interes!