Inventatorul laptopului – Bill Moggridge
Traim intr-o era a vitezei, mai ales informationala, in care suntem nevoiti sa tinem pasul cu dezvoltarea tehnologiei si a tot ce decurge din aceasta evolutie. Si in aceasta era atat de dinamica, instrumentele de lucru sunt tot mai diversificate, mai utile si mai moderne, incepand cu telefoanele smart si terminand cu calculatoarele si laptopurile. Intre noi si aceste lucruri exista o interactivitate de netagaduit, extraordinara pe care nu o putem nega si nici evita.
Laptopul, masinaria fantastica de acum multi ani in urma, care face, practic, parte din viata noastra 24 h din 24h, a avut de parcurs un drum extrem de interesant pana sa ajunga la forma pe care o are astazi. Si existenta lui este legata de Bill Moggridge care este recunoscut a fi, de fapt, inventatorul laptopului.
Bill Moggridge s-a nascut la 25 iunie 1943 in Londra si a murit pe 8 septembrie 2012 in California, a fost designer, autor, educator si cofondator al companiei de design IDEO. El a realizat Grid Compass, primul laptop din lume. Acesta era un computer pliabil si in 1985 a putut fi folosit cu succes si pe naveta spatiala Discovery. Acest lucru ii aduce premiul Prince Philip Designers. Laptopul avea deschidere prin flip si carcasa din magneziu. Toate informatiile aparea cu galben pe un fundal negru. Acest tip de deschidere se pastreaza si la laptopurile din ziua de azi.
Putem spune ca fara Bill Moggridge lumea atat de fascinanta a IT-ului nu ar fi aratat asa cum arata in ziua de azi. Bill Moggridge, datorita inspiratiei si creativitatii sale ne-a dat ceea ce astazi este esential pentru noi, laptopul.
Grid Compass era dotat cu un Intel 8086, avand un ecran plat cu un display de 320×240 pixeli. Fiind pliabil si avand incorporata tastatura si o memorie de 340 KB, oferea portabilitatea de care aveau nevoie oamenii. Asa se explica faptul ca a putut fi folosit de cosmonatiunii de pe Discovery.
De-a lungul vietii, inventatorul laptopului – Bill Moggridge, a reusit sa influenteze si sa revolutioneze tot ce tinea de universul IT si, in primul rand, sa participe la evolutia laptopurilor si a calculatoarelor.
Si acesta evolutie a laptopurilor continua, acaparand tot mai mult piata si imbunatatindu-se de la o zi la alta. Designul se modernizeaza, functiile sunt tot mai multiple si mai complexe iar avantajele folosirii lor sunt tot mai numeroase. Insa, companiile cauta in continuare noi modele care sa simplifice tot mai mult functiile iar utilizarea laptop-urilor sa fie tot mai usoara si sa corespunda cerintelor si nevoilor noastre.
De remarcat este, insa, ca toata aceasta evolutie a laptopului s-a realizat intr-un ritm destul de alert, mai ales in anii 90. Partea buna este ca o data cu aceasta evolutie, scad si preturile laptop-urilor, devenind astfel mult mai accesibile.
Daca va intereseaza evolutia laptopului dumneavoastra, cum a ajuns sa arate precum stiti, cititi si continuarea…
La buna… citire!