Reparare display laptop
Laptopurile, fiind portabile, sunt si foarte predispuse la defectare, in primul rand, fiind cel mai sensibil, vor aparea probleme cu display-ul. Fie ca apar fisuri sau chiar se sparge de-a binelea ecranul, datorita unor socuri mecanice, fie se defectaza invertorul lampii de iluminare sau se defecteaza chiar lampa, efectul este aproape acelasi: ecranul nu se mai „aprinde”, adica ramane negru si nu se mai vede nimic pe el. Si utilizatorul poate avea mari probleme daca nu are suma de bani necesara reparatiei, care poate fi destul de mare, ea insumand pretul ecranului cat si al manoperei.
In acest caz dificil, poate fi o solutie buna inlocuirea display-ului in “regie proprie”, adica acasa!
Aceasta operatiune cuprinde mai multe etape, prima fiind imbunatatirea cunostintelor din domeniul laptopurilor – in general – si mai ales al ecranelor – in particular.
Display-ul laptopului este elementul principal prin care utilizatorul interactioneaza/comunica cu laptop-ul si, in decursul timpului, a suferit o serie de imbunatatiri, unele chiar revolutionare. Astfel, in functie de vechimea acestuia, va fi si nota de plata, bineinteles dupa stabilirea clara a defectiunii.
In principiu, ecranele laptop-urilor sunt de doua feluri: LCD (display cu cristale lichide si iluminare cu tub) – mai vechi – si LED (cu cristale lichide si iluminare cu diode electro-luminiscente) – mai noi. In cadrul acestor doua grupe, ecranele difera printr-o multitudine de alti factori: dimensiune, rezolutie, materialul de acoperire a suprafetei de contact, controlerul de afisare etc.
Operatiunea de reparare display laptop-ului este una dintre cele mai simple pentru ca nu sunt necesare cunostinte deosebite pentru a o executa, insa, este, totusi, recomandabil sa apelati la specialist pentru ca s-ar putea sa nu aveti indemanare pentru efectuarea tuturor operatiilor si nici instrumentele necesare. In afara de asta, la unele laptopuri, este necesara chiar demontarea completa a laptopului pentru a putea inlocui display-ul, iar acest lucru nu este deloc recomandabil sa-l faceti dumneavoastra.
Pentru inceput, trebuie sa aflati exact natura defectiunii; chiar daca ecranul este spart, nu este obligatoriu sa fie defect si display-ul ci doar “geamul” protector iar schimbarea acestuia se face in 20-30 minute de catre un bun specialist (daca exista pe stoc, altfel mai dureaza 2-3 zile pana se aprovozioneaza unul). Exista si laptopuri care nu au acest sistem de protectie si atunci, inevitabil, trebuie schimbat tot ecranul.
Pentru a verifica daca este de vina display-ul sau exista o alta cauza a mal-functionarii lui, se conecteaza un monitor extern (la mufa VGA sa HDMI, dupa caz), pentru a ne convinge daca exista semnal video, lipsa lui conducandu-ne la o defectiune a placii video sau a cablurilor de legatura.
La un display laptop de tip LCD, daca nu se mai lumineaza ecranul, poate fi de vina invertorul, o componenta de pe placa de baza care furnizeaza puterea necesara iluminarii de fundal. In cazul in care defectiunea nu este aici, este posibil sa fie defecta lampa in sine – sau chiar sparta, iar acest lucru nu se poate observa pentru ca lampa se afla amplasata intre straturile ecranului. Rezolvarea este, deci, din nou, inlocuirea ecranului.
Display-urile laptop cu LED nu au nevoie de invertor si in acest caz, daca ecranul nu se lumineaza, cautam defectiunea in zona sigurantelor. Acestea le gasim pe placa de baza, in apropierea mufei de conectare a display-ului, insa pot avea si alte amplasamente. Pentru verificarea lor, este necesar un aparat de masura universal (AVO-metru).
Va asteptam, daca aveti alte întrebări despre reparare display laptop, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunoștințele lor vaste.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra conteaza pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne comunicati parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!