Repararea unui cip video
Placa de baza este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator sau laptop. O defectiune destul de des intalnita si a carei reparatie este complicata si dificila, este cea a cipului video. Cipurile sunt atasate pe placa de baza iar inlocuirea sau repararea lor necesita o atentie deosebita.
Repararea cipurilor video se realizeaza printr-o operatiune de BGA Rework (Reballing), adica re-lipirea cipului. Acesta este lipit pe placa de baza cu ajutorul unei sfere de cositor.
O cauza majora care duce la defectiunea cipului video este supraincalzirea placii de baza, ceea ce duce si la supraincalzirea cipului, urmarea fiind separarea mai multor ”bilute” de cip sau de placa pe care se afla. Reparatia se poate executa doar de catre profesionisti care respecta anumite standarde de calitate, unul din ele fiind standardul de calitate ISO 9001.
Reparatia, practic, consta in urmarea unor pasi si etape, cinci la numar:
- Scoaterea placii de baza – aceasta operatie este necesara pentru a nu se afecta alte componente care nu rezista la temperaturi ridicate;
- Desprinderea cipului de pe placa de baza – care se realizeaza in doua moduri: Reflow si Reballing.
Reflow – consta in incalzirea cipului de pe placa pana se ajunge la topirea bilelor de cositor, dupa care acesta se raceste.
Reballing – este scoaterea cipului, folosind o statie de lucru cu infrarosu, existand un grafic de temperatura controlat in conformitate cu specificatiile expuse de producator si urmand standardele de calitate ROHS.
- Curatarea bilutelor de pe cip si de pe placa de baza folosind statia de lucru cu infrarosu;
- Refacerea bilelor de cositor;
- Atasarea cipului pe placa de baza folosind metoda de la Reflow.
Acestea sunt cele cinci etape principale in care consta reparatia si care sunt urmate de doua etape secundare, ducand astfel la imbunatatirea conditiilor de functionare a cipului:
- Curatarea si verificarea sistemului de ventilatie pentru a se putea asigura racirea corespunzatoare, inlaturand astfel cauza defectiunii;
- Schimbarea pastei termice dintre processor si radiator, ajungandu-se in felul acesta la mentinerea temperaturii necesare functionarii.
Operatiile de genul acesta sunt destul de complicate si, de aceea, si costurile sunt pe masura, in general fiind in jur de 100 Euro. De aceea, este bine sa ne asiguram de toate costurile aferente – costuri legate de transport sau de inlocuirea altor piese care se pot defecta in cazul unei lucrari defectuoase.
O alta metoda, dar care se realizeaza pe proprie garantie, este metoda cuptorului, care consta in asezarea placii de baza in cuptorul încins la 196 grade Celsius, pentru 10 minute. Metoda cuptorului este, de fapt, o reproducere la scara mica a metodei industriale.
Dar garantia… v-o acordati singur!