SSD-uri pentru laptop
8 – Temperatura de functionare este mai mare decat in cazul hard disk-urilor, mergand pana la 70 grade, fata de 60 grade pentru cele din urma. Diferenta nu pare foarte mare, dar daca laptopul este folosit pentru rularea unor programe sofisticate, ingineresti sau de proiectare, atunci cele 10 grade se fac foarte simtite si importante.
9 – Zgomot inexistent. Pentru ca nu au piese sau subansamble in miscare, sunetele si vibratiile sunt inexistente, fata de hard disk-uri, unde vibratiile si zgomotele – chiar normale – pot fi foarte deranjante daca se lucreaza intr-un mediu total lipsit de zgomote sau seara, cand se lasa linistea…
10 – Rezistenta la campuri magnetice. Este un avantaj destul de important in masura in care amplasarea langa surse de radiatii electromagnetice – difuzoare / subwoofere – poate cauza incidente datorita faptului ca, in cazul hard disk-urilor, inregistrarea informatiilor pe platane se face electromagnetic, oricand putind fi posibile alterari ale semnalelor inregistrate.
Despre dezavantaje am vorbit in articolul precedent – pretul ridicat si (aproape) imposibilitatea de a recupera date de pe SSD-urile defectate – asa incat nu ramane decat sa va fac doua recomandari pentru achizitionarea unui SSD: una pentru cel mai scazut pret si unul pentru cel mai bun SSD din punctul de vedere performanta / pret.
Recomandarea merge spre produsele Kingston, pentru ca mi se pare de incredere faptul ca, printre coeficientii pe care ii pune la dispozitia cumparatorului, se afla si MTBF –ul (Media Timpului de Buna Functionare), ceea ce confera mai multa incredere decat, spre exemplu, produsele Intel care, pe langa ca sunt mai scumpe, se gasesc in numar mare printre „resigilate” ceea ce presupune retururi destul de multe. Acestea fiind spuse, ar fi de avut in vedere, pentru cei care nu dispun de fonduri foarte mari, SSD Kingston Now V300, 120 GB, SATA III 600, pret 234 lei la Evomag, care are 450 MB/s citire – scriere si doar 86 g.
Celalalt, care are cel mai bun raport performanta / pret, este Flash SSD Kingston HyperX 3K 2.5, 120GB, SATA 3, care costa 312 lei la Extreme digital. Garantie 3 ani. MTBF este, atentie, 1.000.000 de ore! Viteza – 510 MB/s scriere si 555 MB/s citire. Este mai „greu” decat precedentul, cantareste 97 g.!
Mai trebuie spus ca pentru sistemul de operare si aplicatiile uzuale acesti 120 GB sunt suficienti, dar pentru stocarea fisierelor mari si multe – videoclipuri, filme, foto, muzica – este indicat, in cazul laptopurilor, sa se achizitioneze si un HDD extern de 1- 3 GB, functie de necesitati!
Pentru orice fel de intrebari din domeniu, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si veti primi informatii cu adevarat valoroase, de la specialisti, si veti achizitiona doar ceea ce merita cu adevarat, nu ceea ce va „impun” campaniile agresive de marketing ale producatorilor super-mari!
S-auzim numai de bine!