4. Update-uri periodice la drivere.
Daca te vei asigura ca principalele drivere ale sistemului, precum cele ale placii video ori ale placii de sunet, sunt updatate frecvent, vei avea parte de toate imbunatirile aduse peformantelor laptopului si vei scapa si de anumite probleme ce existau inainte (bugs). Driverele placii de baza pot face o mare diferenta in ceea ce priveste jocurile pe laptop. Si cum Windows 7 este un sistem de operare relativ nou, update-urile vor aparea des.
In cazul multor piese hardware, Windows Update se va asigura ca update-urile necesare sunt realizate periodic, insa este bine daca veti face verificari si singuri ca sa va asigurati ca cele mai noi imbunatatiri si schimbari au loc, pentru a profita de potentialul maxim al laptopului.
5. Folositi optiunea ReadyBoost.
In cazul in care nu vreti sa adaugati carduri noi de memorie RAM pentru a imbunatati viteza laptopului, puteti oricand sa profitati de optiunea anumitor stick-uri de memorie de la care puteti folosi un anumit procent din spatiul lor ca inlocuitor temporar pentru RAM-ul necesar. Dealtfel, echipamentele compatibile cu acele stick-uri vor folosi viteza de citire si scriere a stick-ului (care este mai mare decat cea a hard disk-ului in cele mai multe cazuri), pentru a oferi o mai buna functionare a sistemului.
In orice caz, sa nu considerati aceasta optiune ca fiind o solutie definitiva pentru memoria RAM de care aveti nevoie.
6. Dezactivati aplicatiile din Startup pe care nu le folositi.
Multe aplicatii aduna intr-un loc mici utilitati care nu isi au locul in lista de Startup a sistemului Win7. De multe ori, acestea sunt doar simple iconite care nu isi au rostul, si incetinesc sistemul de operare. Rulati “msconfig” si vizualizati lista de Startup, unde puteti aduce schimbari.
Ideal ar fi sa dezactivati orice intrari din Startup prin a dezinstala sau prin a configura acele aplicatii corect, deoarce s-ar putea sa reapara acele intrari de ficare data cand accesati din nou aplicatiile.
7. Dezactivati serviciile pe care nu le doriti.
Similar sfatului anterior, sunt anumite servicii care au fost activate fara sa fi vrut asta, sau chiar servicii de la Windows care nu sunt necesare. Dezactivarea acestor servicii necesita cunostinte in domeniu si experienta, asa ca schimbati acele intrari daca sunteti sigur pe ceea ce faceti.
Porniti “services.msc” pentru a vizualiza si pentru a schimba lista de servicii care pornesc atunci cand deschideti laptopul. Black Viper contine o lista de servicii de care s-ar putea sa nu aveti nevoie ( http://www.blackviper.com/Windows_7/servicecfg.htm ).
8. Defragmentarea hard disc-ului.
Win7 ofera o aplicatie care se descurca excelent cu defragmentarea hard disc-ului, ce poate sa ruleze automat/ periodic sau atunci cand considerati ca aveti nevoie de asta. Aceasta aplicatie functioneaza prin a rearanja fiserele intr-o ordine logica, mult mai accesibila sistemului. Aceasta defragmentare este totusi recomandata HDD-urilor si nu SDD-urilor deoarece s-ar putea sa le afecteze.