Zgomotele hard disk-ului
In mod obisnuit, functionarea hard disk-ului nu deranjeaza, nici nu-l auzim din cauza ggomotului mai puternic pe care il face ventilatorul sistemului de racire al computerului sau laptopului. De aceea, in clipa cand sesizam un zgomot care vine de la hard disk trebuie sa intram in alerta si sa mergem neintarziat cu el la un specialist, pentru ca altfel riscam sa se defecteze si sa pierdem toate datele inscriptionate pe el, unele de nerecuperat! Chiar daca, spre exemplu, s-a defectat „subit”, fara sa va fi atras atentia semnalele de avertisment pe care le-a emis, tot mai sunt sanse reale de a recupera datele, cu conditia sa inchideti echipamentul si sa-l duceti la un service peofesional, cum am fi noi, ne gasiti pe site-ul https://servicelaptopbucuresti.ro! Ca sa scapati de o asemenea situatie, ar fi foarte indicat sa faceti, din cand in cand, o verificare cu comanda CHKDSK, macar! Comanda este antica, de la inceputurile calculatoarelor, dar este excelenta, ea citeste sectoarele defectate si incearca sa le repare; daca nu reuseste, le marcheaza ca fiind protejate la scriere. Daca nu sunteti deloc familiarizati cu linia de comanda, macar puteti utilizaun instrument pe care il gasiti urmand calea: Hard disk-Properties-Tools-Check now (vezi foto).
Zgomotele hardului pot fi foarte diverse, de la scartaituri la fluieraturi dar nici zgomotele gen „tors de pisica” nu prevestesc ceva bun. Zgomotele deosebite pe care le scoate doar la sarcini mai dificile, cum ar fi scrierea sau citirea fisierelor mari (filme) sau in timpul defragmentarii, denota ca aveti ceva noroc, este probabil ca va mai trai cateva luni, deci aveti timp sa cumparati altul si sa transferati continutul important pe el.
Pentru ca sunetele emise sunt foarte diverse, puteti face o „auditie” a celor mai des intalnite, in functie de ce tip/brand dispuneti, la adresa http://datacent.com/hard_drive_sounds.php iar apoi, ascultand propriul hard disk, sa va faceti o imagine a defectiunii pe care o poate avea si sa luati masurile corespunzatoare.
Alte instrumente utile pentru verificarea hard disk-ului sunt Seagate Sea Tools for Windows (http://www.seagate.com/gb/en/support/downloads/item/seatools-win-master/) sau Macrorit Disk Scanner (http://cristianls.ro/scaneaza-si-descopera-problemele-hard-disk-ului-a-ssd-ului-a-cardurilor-sd-si-a-stick-urilor-usb/)
De retinut ca pentru cei care ruleaza un program de optimizare avand tehologia Superfetch (introdusa pentru prima data in versiunea Vista) pot avea aceasta problema, intrucat se pot desfasura diferite actiuni care determina hardul sa emita sunete ciudate, dar nu foarte puternice. In acest caz, solutia este dazactivarea acestui serviciu – deschideti Services (Local) – Superfetch – tabul General si selectati Disabled la Startup type.
Recomandarea constanta este efectuarea de salvari de siguranta, periodic, iar cand apar primele semne de „batranete”, achizitionarea altuia nou.
Nu uitati ca puteti suna la numerele de telefon 0721 049 875 si 0763 644 629 daca aveti nevoie de consultatii sau daca vreti sa schimbati hardul vechi cu unul nou si performant.
Sa aveti o zi placuta!