Cat de mult te protejeaza parola ta
Cat de mult te protejeaza parola ta este o informatie foarte importanta intrucat iti arata ce actiuni trebuie sa intreprinzi in viitor pentru a pastra informatiile intr-un loc sigur, fara a fi stresat de posibilitatea ca ar putea fi citite de ochi curiosi sau facute publice chiar… Poate fi necesar sa creem o noua parola, mai buna, mai greu de „spart” sau cel putin sa nu fie depistata o perioada destul de indelungata, dupa care sa o schimbam cu alta, cel putin la fel de puternica. De fapt, aceasta „tehnica” este utilizata, in general de catre banci – cine are internet banking stiu asta – care impun schimbarea parolei lunar sau la doua luni si nu permit utilizarea aceleiasi parole de doua ori.
Ar fi exelent daca ar exista o modalitate sau un „instrument” care sa verifica parola pe care am conceput-o si sa ne spuna daca este buna sau nu, nu-i asa? Ei bine, chiar exista astfel de site-uri care ofera aceasta posibilitate, de a afla daca parola aleasa este suficient de buna – si inacest sens, ne informeaza care este durata in care parola ar putea fi „sparta” – sau daca au fost atacuri cibernetice care au reusit sa treaca de apararea noastra si, evident, de parola, reusind sa sustraga informatii din computerul nostru. In randurile de mai jos vom prezenta doua din aceste siteuri, care sa exemplifice cele aratate ceva mai inainte.
Din categoria site-urilor care ne arata timpul in care parola noastra poate fi depistata, mentionam Betterbuys.com, care utilizeaza un program care genereaza toate variantele posibile pana cand o gaseste pe cea buna (program gen „brute force”). Cum functioneaza? Simplu! Introduci parola pe care o folosesti si ti se returneaza timpul in care poate fi gasita de programul de genul celui mentionat. Spre exemplu, parola „SuperPass” poate fi sparta in 7 ani, 9 luni, o saptamana, 10 ore, 30 minute, 58 secunde, 5475 miimi de secunda (vezi foto)!
Al doilea site utilizeaza o cu totul alt principiu: creeaza o baza de date uriasa, care creste de la zi la zi, care contine (si se imbogateste mereu) informatii despre conturile atacate pana in prezent – deci s-a trecut de parolele existente – si care este pusa la dispozitia publicului pentru a verifica daca datele lor personale (de identificare, Username sau e-mail-ul), se regasesc in aceasta baza de date. Utilizarea este, prin urmare, foarte simpla: se merge pe site-ul Haveibeenpwned.com si se introduce Username-ul sau adresa de e-mail si se asteapta raspunsul, este sau nu pe lista, a fost penetrat sau nu. Spre exemplu, una din adresele mele de e-mail a fost strapunsa (vezi foto). Dupa cum se poate vedea pe site, in baza de date exista deja, in momentul acesta, 345.709.490 de account-uri inregistrate. O alta caracteristica a acetui site este aceea ca se poate seta, pentru fiecare adresa de e-mail, sa se primeasca o informare in caz de compromitere a adresei de e-mail.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!