Defectele de suprafata
Defectele de suprafata ale hard diskurilor sunt foarte intalnite si foarte grave, in acelasi timp, pentru ca suportul este esential in pastrarea datelor si, spre deosebire de celelalte componente ale unui hard disk – capete de scriere / citire, motorasul, subansamblul electronic – nu se poate inlocui. Daca la celelalte defecte sunt sanse mari de a fi recuperate datele, la acest tip de defect, in general, nu se pot recupera dacat foarte putine date pentru ca ele, fiind „inscriptionate” pe suprafata discurilor (platanelor), dispar, odata cu distrugerea suprafetei, facand imposibila si recuperarea celor existente pe suprafetele ramase intacte. Intrucat este foarte important sa stim cand apare acest gen de defectiune, ascultati cu atentie sunetul caracteristic acestui tip de defectiune si in clipa cand il recunoasteti, scoateti hardul din functiune si duceti-l in service. Insa nu va faceti iluzii prea mari, o mare parte din date nu pot fi recuperate pentru ca… nu mai exista!
Defectele de suprafata fiind din grupa defectelor cu zgomote, de obicei sunt cuplate cu defectele capetelor de citire / scriere, acestea din urma cauzand deteriorarea suprafetelor, prin lovire. Recuperarea datelor, deci, este foarte costisitoare (se poate ajunge la 500 euro, obisnuit fiind intre 250 si 350 euro, la 90% din cazuri) si de lunga durata, perioada de recuperare ajungand, de la trei – patru zile si la trei sau patru saptamani! De ce? Pentru ca la defectarea capetelor de citire, pentru a accesa platanele, acestea trebuiesc schimbate iar producatorii nu comercializeaza aceste capete ca si piese de schimb! Singura solutie este dezmembrarea unui hard disk functional, iar in unele cazuri chiar dezmembrarea mai multor harduri – de aici preturile spre 500 euro – pentru extragerea acestor capete. Evident ca mai trebuie modificat si firmware-ul, fiecare disc fiind, intr-un fel, unicat, pentru a putea accesa discurile. Datorita faptului ca aceste capete nu sunt originale, pentru a nu cauza agravarea acestor defecte de suprafata ale discurilor, trebuie lucrat la viteze foarte mici, de aici si durata foarte mare a recuperarii datelor de pe hard disk-uri cu acest gen de defectiuni.
Toate aceste operatii se efectueaza, dupa cum am mai spus, in Clean Room („Camera alba” cum mai este cunoscuta la noi) – de clasa 100 (adica in acest spatiu vor exista maximum 100 de particule de praf intr-un metru cub de aer, uzual, intr-o camera normala sunt cam 2,5 milioane de particule de praf intr-un metru cub) si se utilizeaza aparatura de inalta complexitate (osciloscoape, microascoape electronice etc.), care este manuita de specialisti cu studii de specialitate.
Daca aveti probleme, de orice fel, cu hard disk-ul, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 sau aduceti-l la la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14, Bloc.44, Sc.1, ap.3, interfon 03, si noi va garantam ca veti pleca multumiti!
S-auzim de bine si spor in toate!