Diagnosticarea hard disk-ului
Hard disk-ul este cea mai importanta componenta a calculatorului sau laptopului (este gazda sistemului de operare, a programelor si a fisierelor de date) si, in acelasi timp, si cea mai sensibila si vulnerabila pentru ca avand piese in miscare, la turatii foarte mari, este supusa, in timp, uzurii mecanice si foarte afectata de socuri si vibratii intense.
Primele si cele mai evidente semne ca hard disk-ul functioneaza defectuos sau deloc sunt date de LED-ul de pe panoul frontal al computerului, care ori nu mai palpaie (cum e normal la functionare) ori nu se mai aprinde deloc. Un alt „simptom”, auditiv de asta data, este functionarea zgomotoasa sau… fara zgomot! In mod normal, hard disk-ul emite un zgomot usor, dat de rotirea platanelor, dar acesta este fin si „rotund”, fara „asperitati” auditive; in mod normal, daca si carcasa este inchisa, zgomotul este acoperit de cel al ventilatoarelor – de carcasa, de procesor, de card video sau de sursa de alimentare.
Generatiile noi de hard disk-uri au fost concepute in asa fel incat sa furnizeze informatii prompte daca sesizeaza ca au aparut disfunctionalitati care pot genera pierderi de date – este vorba despre functia SMART – dar majoritatea utilizatorilor, dar si a celor care fac setarile din BIOS (si aici va asiguram ca nu este vorba in nici un caz de vreunul din echipa PC Laptop sau Servicelaptopbucuresti) aleg sa nu o utilizeze! Din fericire sunt si alte modalitati de a sesiza ca un hard disk da semne de „imbolnavire”, din care mentionam cateva:
- In primul rand „ecranele albastre” pot fi cele care indica o posibila defectiune a hardului;
- Cateodata, pur si simplu hard disk-ul „dispare”! Nu mai este detectat de nici un browser de fisiere (Windows Explorer, Total Commender, Q-Dir) si, mai mult, nici cand restartam si intram in Bios nu mai apare.
- Computerul merge din ce in ce mai greu si se blocheaza din ce in ce mai des;
- O parte din fisierele de pe hard nu mai pot fi citite; apare un mesaj care spune ca sunt „corupte”!
Evident ca primele masuri pe care trebuie sa le luam sunt cele legate de alimentare: daca exista si daca este corecta, pentru ca se poate intampla ca o conexiune sa oxideze si sa nu mai faca un contact corespunzator, se poate ca, din cauza vibratiilor, o mufa sa se deplaseze si sa nu mai faca un contact suficient de bun, se poate ca sursa de alimentare sa se defecteze si sa nu mai genereze una din tensiunile de 5 V si 12 V necesare hard disk-ului (se pot masura cu un AVO-metru: negru – galben = 12 V, negru – rosu = 5 V)… Se poate inlocui conectorul cu altul nefolosit, in mod sigur exista mai multe libere in computer.
De asemenea, se verifica si cablul de date, sa nu se miste usor in cupla.
Daca toate-s bune, atunci pacientul este mort! Inainte de a-l inmormanta intr-un cos (cel mai bine ar fi intr-un loc de reciclare), daca aveti date importante pe el, puteti da fuga pana la PC Laptop, este posibil sa se mai poata salva ceva de pe el.
Daca va intereseaza ce se poate defecta la un hard disk, gasiti detalii in Defectiunile hard disk-ului.
Daca aveti probleme cu computerul, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 ori aduceti „bolnavul” la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14, Bloc.44, Sc.1, ap.3, interfon 03 si il vom trata in cel mai scurt timp!
Sanatate si spor in toate!