Mituri demitizate!
In viata noastra, tehnologia ocupa un loc tot mai important, avem la indemana laptopuri, tablete, telefoane, isntrumente fara de care nu ne-am putea desfasura activitatile sau… de-stresarea! Si in acest domeniu, ca in multe altele din viata cotidiana, exista o serie de mituri. Vom trece in revista cateva mituri care vizeaza calculatoarele, incercand sa le facem mituri demitizate!
Tinem mereu cont de un sfat si anume ca trebuie sa oprim stick-ul flash inainte din a-l scoate din calculator. Mai exista, insa, si situatii in care, ori suntem foarte grabiti, ori pur si simplu uitam sa facem acest lucru. Riscul este ca dispoziticul sa fie afectat. Dar declaratia unui salariat de de la TechHive spune in felul urmator: ”acest lucru depinde de calitatea stick-ului, dar, in general, deconectarea unui stick fara ca acesta sa fie oprit nu ar trebui sa aiba efecte negative”.
Eu, personal, inchid calculatorul sau laptopul in fiecare zi. Am auzit sfaturi ca nu este bine ca PC-ul sa fie inchis zilnic. Alt mit. Insa, o parte din experti spun ca inchiderea calculatorului are, de fapt, efecte pozitive, intrucat permit componentelor sa se raceasca si, oricum, prelungesc timpul de utilizare pentru ca, se stie, orice obiect are un numar de ore de functionare garantat, dupa care probabilitatea defectarii creste foarte mult.
O alta idee este ca hackerii distrug calculatorul. Nu este intotdeauna / chiar asa. De fapt, hackeri nu doresc distrugerea calculatorului. PC-ul vostru ii ajuta sa atace anumite site-uri, trimitand spam-uri catre o serie de adrese. Distrugand calculatorul nu vor mai putea raspandi virusul mai departe asa ca este mai bine sa il pastreze in stare de functionare.
De cate ori ne-am temut de radiatiile monitoarelor? Circula si ideea ca asezand un cactus langa calculator, vom putea neutraliza aceste radiatii. Monitoarele emit unde electromagnetice, nu radiatii X, oricum, acel cactus de langa calculator este doar de frumusete, indiferent de felul radiatiilor.
Mitul tastaturii – cautam tastatura complexa, cu multe butoane. Aceasta nu difera, insa, de una cu mai putine butoane. Este doar mai mare si mai impresionanta, poate are si ceva functii pe care, oricum nu le folosim. Dar atat. Spuneti-mi: de cate ori ati apasat tasta „Windows”?
Multi dintre noi am auzit de congelarea hardului defect pentru a putea recupera datele de pe el. Se spune ca dupa reintroducerea in calculator toate fisierele se pot recupera. Sincer, nu imi amintesc sa fi incercat varianta asta, dar am auzit-o de multe ori. Ce pot sa spun este ca nimic nu se repara in felul acesta si congelarea sarmanului hard este in zadar.
In cazul in care calculatorul da tot soiul de mesaje, inseamna ca exista virus. Nu luati de baza asta. Depinde de mesaje! Nu virusul este de vina pentru coruperea fisierelor. Pot fi probleme cu programele instalate, o defectiune a hardisk-ului sau altele pe care ar trebui sa le depistam. Nici antivirusul nu este perfect. Intotdeauna trebuie mare atentie la ceea ce stergem in cazul in care antivirusul a depistat un posibil virus. Sunt multe cazuri in care programul antivirus considera anumite fisiere virusi, fara ca acestea sa fie sau sa aiba vreo problema.
Nici ecranul albastru nu reprezinta un virus. Sunt si virusi care se manifesta astfel, dar acest inconvenient poate fi rezultatul unor probleme hardware sau legate de driverele calculatorului.
Si seria de mituri demitizate nu se opreste aici… continuarea, data viitoare: Mituri tehnologice!
Daca aveti vreo problema, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si veti primi cel putin un sfat profesional, o directie si un sens de urmat!
S-auzim de bine!