Mituri tehnologice
Fiind cunoscute inca din antichitate, aceste mituri tehnologice reusesc sa existe si sa isi pastreze autenticitatea si in zilele noastre.
Ce este mitul? Una dintre definitii suna in felul acesta: ”Mitul este o poveste traditionala puternica pe plan social.”
O intrebare se pune acum: sa credem sau nu in mituri? Si pentru ca tot suntem in plina era a dezvoltarii tehnologiei, eu zic sa aflam cateva dintre asa-numitele mituri tehnologice.
Stim foarte bine ca bateria laptopului este cea mai vulnerabila componenta. Din acesta cauza, si despre ea, au aparut in timp o serie de afirmatii si mituri.
Tot timpul ni se spune ca la achizitia unui laptop, primul lucru pe care trebuie sa il facem este incarcarea – descarcarea bateriei. Se pare, insa, in prezent, aceasta operatie nu are nici un efect asupra bateriei, pentru ca atunci cand este montata in laptop ea este deja formatata de catre producatori.
Un alt sfat este ca dupa incarcarea completa a bateriei, laptopul sa fie deconectat de la sursa de curent. Inca un mit cazut. In momentul in care bateria este incarcata, se opreste automat alimentarea cu curent a laptopului iar bateria primeste energie doar atunci cand are nevoie, cand se descarca.
Bateria este mult mai rezistenta daca este lasata sa se descarce complet inainte de a fi reincarcata. Foarte gresit. Ideal ar fi ca bateria sa se descarce pana la 3% si apoi sa fie incarcata complet. Chiar este imperios necesar sa se seteze oprirea dispozitivului in mimentul cand incarcarea bateriei ajunge la 3%. Niciodata nu se va descarcaca pana la 0% deoarece se poate defecta mult mai usor, nu se va mai incarca complet si i se scurteaza durata de viata. Si nici nu se va exagera cu operatia de incarcare – descarcare.
Ne dorim un laptop nou pentru ca acesta are viteza mai mare si vom putea lucra sau naviga mult mai rapid. Nu este chiar asa. Laptopul nou are setarile standard, setari ale producatorului si, in general, acestea nu sunt adaptate nevoilor si necesitatilor noastre. Setarile le optimizam noi, in asa fel incat sa corespunda cerintelor noastre, in functie de ceea ce dorim sa facem.
O problema de care ne lovim, si pe care nu o putem ocoli oricat am vrea, este incetinirea proceselor, laptopurile ajung sa fie mai lente. In acest caz, intotdeauna se da vina pe partea hardware. Ei bine, nu mereu este adevarata aceasta teorie. Problema este la software – instalam programe mai complexe, care cer mai multe resurse si atunci, evident, sistemul ruleaza mai incet – si sistemul de operare care, in timp, se degradeaza, registrii cresc foarte mult si sistemul incetineste. Pentru a evita problemele neplacute este necesara o foarte buna intretinere a acestui sistem, curatarea registrilor si selectarea atenta a programelor care ruleaza in backround.
Ne dorim mereu ceea ce apare nou pe piata, crezand ca daca este foarte nou este si invincibil. Asa este si in cazul sistemelor de operare. Ne dorim, de exemplu, sa inlocuim vechiul sistem Windows 7 cu Windos 8, pentru ca il consideram net superior. Nu este chiar asa! Pentru sistemul existent, Windows 7 s-ar putea sa fie o alegere mai buna decat Windows 8, cerintele de resurse hardware fiin diferite pentru cele doua sisteme de operare.
Stati aproape!
Pentru orice problema aveti, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si veti primi consultanta profesionala si diagnosticare gratuita!