Este mai mult decat suparator faptul ca, desi aveti un laptop portabil, nu puteti sa il folosit pe picioare. Caldura produsa de procesoarele foarte puternice, fac ca baza laptopului sa se incalzeasca mult prea mult cat sa poata fi atinsa. Si desi toate laptopurile vin cu sitemele de ventilare necesare (coolere), acestea nu vor mai lucra la fel de eficient in timp (datorita acumularii prafului, sau a varsarii de lichide). Insa inainte de a va decide sa schimbati sistemul de ventilare, ar fi indicat sa curatati coolerele, dar si laptopul in sine. Dupa ce ati facut si asta, iar laptopul inca merge greu si se infierbanta prea tare, atunci este timpul sa faceti cateva schimbari.
Instructiuni:
- Intai de toate va trebui sa va decideti ce fel de tip de ventilator extern doriti, dintre cele existente pe piata. Unele laptopuri au cateva iesiri, pentru a elibera caldura acumulata in interior, in timp ce altele folosesc ventilatoare mici. Si cum unele echipamente nu suporta coolere interne exista si optiunea folosirii unui ventilator extern, care se conecteaza prin USB.
- Ganditi-va in acest moment cum folsiti cel mai des, laptopul. In cazul in care el sta de cele mai multe ori pe un birou, atunci nu veti avea nicio problema sa gasiti un cooler extern mai mare, mai puternic, care nu vă va incomoda. Altfel, daca sunteti obisnuiti sa calatoriti des, atunci puteti sa optati pentru un ventilator extern mic, care sa ocupe mai putin spatiu si care sa incapa intr-o geanta, alaturi de laptop. In orice caz, ar fi bine sa achizitionati un cooler care sa se potriveasca cu marimea ecranului (ex. 10.1″, 15.4″ ori 17″).
- Stabiliti care este sistemul de ventilare pe care vi-l doriti. Dupa ce v-ati decis, nu ar trebui sa fie prea greu sa gasiti unul, cautand pe internet sau prin magazinele specializate.
- Odata achizitionat, instalati coolerul. Unele pot fi pozitionte, pur si simplu, sub laptop fara a avea vreo componenta mobila, altele necesita alimentare prin USB, etc.. Ca sa va asigurati ca ati facut totul cum trebuia, verificati instructiunile care vin impreuna cu ventilatorul.
Observatii:
- Daca folositi laptopul in deplasari (delegatii, excursii, calatorii), ar fi indicat sa achizitionati un ventilator extern care sa nu necesite alimentare de la bateriile laptopului. Astfel veti prelungi perioada de viata a bateriilor.
- Incercati sa nu folositi placi ce trebuiesc inghetate in congelator. Pot cauza condensul care va duce la umiditate in interiorul laptopului.
- Daca laptopul inca se incalzeste mult si nu mai functioneaza corespunzator, apelati la un service autorizat.